fbpx

אוכל אולטרה-מעובד הורג אותנו‎

תמי סירקיס

תמי סירקיס

מנטורית לתזונה מבריאה

שלום חברים,
זהירות! אם אתם אוהבים דגני בוקר ומרק נמס; פיצה קפואה ומשקאות מוגזים; עוגות מתועשות ונגיסי עוף בבקשה אל תקראו את המייל הזה כי הוא מאוד מאוד יעציב וירגיז אתכם. 
 
לפני כמה ימים התפרסמו תוצאות של שלושה מחקרים שונים (אמריקאי, צרפתי וספרדי – כמו התחלה של בדיחה…), שעוסקים במזון "אולטרה-מתועש" Ultra-processed food והנזקים השונים שהוא עושה לנו: השמנת יתר, תחלואה ואף מוות. 
 
יש אמנם מספר הגדרות מדעיות ל"מזון אולטרה-מתועש" והן יכולות לבלבל, אבל כפי שמציין דר' קווין הול מהצוות האמריקאי : "מזון מתועש דומה לסרט פורנוגרפיה – אולי קשה להגדיר אותו במדוייק אבל כשאתה רואה אותו אתה יודע שזה זה…".
ובכל זאת שלושה סימנים מובהקים למזון אולטרה-מתועש הם: 
 
1. רשימת חומרים ארוכה מאוד (יותר מ-5)
2. רשימת החומרים כוללת מילים ארוכות שאתם לא מכירים (וגם אם אתם מכירים – אתם לא יודעים איפה קונים כזה? "נוגד חימצון" ו"צבעי מאכל ממקור טבעי")
3. סבתא של אמא שלכם לא הייתה מזהה את המוצר הזה כ"מזון".
4. מוצר מתועש, ארוז באיזה אופן שנותן לו חיי מדף מאוד ארוכים.
ultraprocessed foods = photo by bbc
דגל ארה"ב
המחקר האמריקאי 
את המחקר האמריקאי הצוות של דר' הול מהמכון הלאומי לבריאות של ארה"ב -US National Institutes of Health.
והמסקנות שלו בקיצור הן שמזון אולטרה-מתועש גורם לאנשים לאכול יותר ולכן להשמין. בהשוואת שתי קבוצות של נסיינים נמצא שהקבוצה שאכלה במשך שבועיים מזון מתועש אכלה 500 קלוריות יותר מדי יום לעומת קבוצת הניסוי ועלתה במשקל. חשוב לציין שהאוכל שהוגש לשתי הקבוצות היה טעים באותה המידה אך ההשפעה של המזון על הורמונים הרעב והשובע הייתה שונה.
דגל ספרד
המחקר הספרדי
את המחקר הספרדי ערכו באוניברסטית נבארה (Navarra); עקבו אחרי קרוב ל- 20,000 איש במשך עשור. משתתפי במחקר דיווחו על המזונות אותם אכלו מדי שנתיים. נמצא שבמשך תקופת המחקר נפטרו 335 אנשים. נמצא שעל כל 10 אנשים שנפטרו ודיווחו על תוזנה על בסיס מזון לא מתועש נפטרו 16 שדיווחו שאכלו אולטרה-מתועש.
מסקנות המחקר פורסמו בהרחבה תחת הכותרת שמזון אולטרה-מתועש מאיץ מוות.
דגל צרפת
המחקר הצרפתי
את המחקר הצרפתי  ערכו באוניברסטית פריז, עקבו אחרי 105,159 אנשים במשך חמש שנים. משתתפי המחקר דיווחו על המזונות אותם הם אוכלים פעמיים בשנה. המסקנות העיקריות של המחקר הזה היו שמי שאוכל יותר מזון אולטרה-מתועש נמצא בסכנה גדולה יותר לחלות במחלות לב. 
אני מסכימה מראש עם כל מי שיש לו ביקורת על מחקרים אפידמיולוגיים אשר מבוססים על דיווחים של אנשים לגבי מה שהם אוכלים: הזיכרון האנושי מוגבל; אנשים נוטים לייפות את המציאות כדי לצאת "בסדר"; משך המחקרים קצר וקבוצות הביקורת לא מושלמות… הכל נכון. אבל, העדויות, שמצטברות נגד מזון מתועש בכלל ומזון אולטרה-מתועש בפרט, מצדיקות – לעניות דעתי – חשיבה מחודשת על אופי ואיכות המזון שאנו אוכלים ונותנים לילדים שלנו. 
 
ובנימה מודאגת אני מוסיפה שבשולי המחקר האמריקאי נמצא שמבחינה "כלכלית" תזונה אולטרה-מתועשת זולה יותר ממזון פחות מתועש כך שהאוכלוסיות החלשות בארה"ב נדחקות למזון גרוע כמעט בעל כורחן. גם בארץ, בשנים האחרונות, מחירי הפירות והירקות התייקרו מאוד ואני חוששת שהמחיר של מזון לא מתועש מהווה שיקול של צרכנים להעדיף מזון אולטרה-מתועש ונחות יותר, מבחינה בריאותית.  
 
 
הפרידה ממזון מתועש ומעובד היא אחד הצעדים האמיצים שיש לעשות אם רוצים לבחור בתזונה מבריאה ואיכותית יותר. אני יודעת שהדבר אינו פשוט או כיף… אבל הורים אחראיים ומי שחשובה להם בריאות המשפחה צריכים לקבל החלטה אמיצה ולעשות שינוי.
 

עכשיו השאלה היא מה אתם עושים היום?

האם תמשיכו לצרוך את אותה תזונה אולטרה-מתועשת?

או שכבר היום תכנסו לקורס הדיגיטלי שלי – תבינו למה ומה צריך לעשות כדי לחיות בצורה בריאה יותר.

קחו לעצמכם חודש (בשלב הראשון) ותראו איך אתם מרגישים? וכשתרגישו נפלא תמשיכו עוד חודשיים ותראו מה חדש עם הבדיקות דם שלכם? ואז תחליטו לעצמכם מה עושה אתכם בריאים.

קבלו טעימה קטנה מהקורס:

אם גם אתם רוצים לאזן מדדי סוכר, או להפחית פחמימות – מוזמנים להיכנס לקישור הזה.

רצועות חזה עוף ברוטב ויניגרט

הקיץ כבר כאן ואיתו החום והלחות (והעצלות להכין ארוחות כבדות…).
אני מציעה לכם להציץ בקטע התוכנית המצולמת ובמתכון הכייפי הזה של רצועות חזה עוף ברוטב ויניגרט, אשר משמש גם כרוטב לסלט וגם כמרינדה לחזה העוף. 

בתאבון!

לקורס הדיגיטלי שלי
יסודות התזונה המבריאה
כבר נרשמתם?

זכרו, המפתח לשינוי בחיים הוא החלטה שפשוט לוקחים!

שיתוף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב print

מוזמנים לעקוב

אני מעלה תוכן מעניין ומתכונים טעימים

גלילה לראש העמוד

1+1
על הקורס הדיגיטלי

בתוקף עד 31.7
קנו את הקורס ותקבלו שם משתמש נוסף עלינו!

דילוג לתוכן