מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?‎

מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?‎

תמי סירקיס

תמי סירקיס

מנטורית לתזונה מבריאה

החופש מתקרב לקיצו וכבר מתרבות הפרסומות ל"אוכל לילדים" לימי בית הספר. אני מקווה שאתם כבר לא נופלים בפח של ממרחי הקקאו למיניהם ומבינים שאין בהם שום ערך תזונתי מלבד המון סוכר. מנסיון העבר ראיתי שבכל פעם שאני כותבת בגנותם של דגני הבוקר אני מקבלת תגובות זועמות וכועסות. קשה להאמין כמה (חלק מאיתנו) מאוהבים (שלא לומר מכורים) לפתיתים החומים הפריכים האלה ולחוויה של למזוג עליהם חלב קר ולאכול בקולי קולות בכף גדולה.

אני שמחה לספר לכם שגם באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית אומרים שדגני הבוקר הם אסון. ממש כך. במאמר שהתפרסם לפני כשבועיים נאמר כי לאחר אכילת דגני בוקר עם חלב רמות הסוכר – גם של אנשים בריאים – מזנקות בדיוק מפחיד כמו הזינוק של הסוכר בדמם של מי שמוגדרים חולי סוכר סוג 2 וטרום סוכרת. פריצת הדרך במחקר היתה מדידה רציפה של רמות הסוכר. המחקר עקב אחרי אנשים שמוגדרים "בריאים" ו"חולים" ומדד באופן רציף את רמות הגלוקוז בדם שלהם. נמצא, שגם אצל מי שבדיקות הדם שלו בצום בבוקר (מתי שבדרך כלל בודקים) היו "טובות" , נצפו "זינוקים" תלולים מאוד (SPIKE) ברמות הסוכר בדם בדומה למי שמוגדרים חולים.

פרופ' מיכאל שניידר, ראש בית הספר לגנטיקה בסטנפורד, אמר שהבעיה היא שיש הרבה אנשים שבטוחים שהם "בריאים" כשבעצם הם מסתובבים שעות בכל יום עם רמות מאוד גבוהות של סוכר. הזינוקים התלולים בסוכר שלהם הם בעיה, משום שרמות גבוהות של סוכר בדם, במיוחד כאשר הן מתמשכות, יכולות לתרום לסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ולנטייה של אדם לפתח עמידות לאינסולין, שהיא בעצם תחילתה של הסוכרת. הבעיה היא שמצב זה יכול להמשך שנים, להחמיר והאדם כלל אינו מודע למצבו. שניידר מוסיף ואומר שכ70% ממי שמוגדרים "טרום סוכרתיים" יוגדרו בהמשך כ"סוכרתיים" ויזדקקו לטיפול תרפותי. נדרשת חשיבה מחודשת על אופן המיון וההגדרה של מי "בריא" מי "טרום" ומי "חולה".
בבדיקה איך השפיעה ארוחת הבוקר של הנדבקים על רמות הסוכר שלהם בהמשך היום נמצא של-80% ממי שאכלו דגני בוקר בארוחת הבוקר "קפץ" הסוכר ברמות דומות לאלה של מי שמוגדרים חולים. זה נכון שהתפתחות מחלת הסוכר תלויה בגורמים שונים כמו נטייה גנטית, פלורת המעיים, פעילות גופנית ועישון אך אין ספק שלהרגלי האכילה שלנו יש השפעה ניכרת על הסיכוי והסיכון שלנו לחלות בסוכר.

לקריאת המאמר המקורי [ לחצו כדי להיכנס לקישור ]:

שקשוקה בולונז

במתכון שלפניכם אני משלבת בין שתי מנות אהובות מאוד במטבח הישראלי – שקשוקה ורוטב בולונז. למה לא בעצם? הרי בשקשוקה מבשלים את הביצים ברוטב עגבניות עשיר ופיקנטי ואם רק מוסיפים לו בשר טחון – הנה הופ! יש לנו בולונז. 

אני הכנתי בסופ"ש שקשוקה בולונז עם נקניקיות עגל משובחות, שמכילות רק בשר, שומן ותבלינים; בנוסף, השתמשתי ברוטב בולונז (או ראגו בשר) שהכנתי לפני כמה שבועות ושמרתי במקפיא באריזות קטנות של 500 מ"ל בכלים חד פעמיים (המתכון באתר). 

בימי הקיץ החמים הכי נחמד "להתבטל" קצת ולהכין ארוחת בראנץ' משביעה שתכלול מחבת שקשוקה בולונז, כמה סלטים מירקות טריים ושתיה מרווה ולא ממותקת (ברור שללא לחם, בורקס, פיתות או דברי מאפים אחרים). לקראת ערב אוכלים עוד משהו קטן והנה עבר עוד יום שבו לא אכלתם פחמימות ושמרתם את רמות הסוכר שלכם מאוד נמוכות. 

בתיאבון!

הקישור למתכון לרשותכם כאן:

שיתוף

מוזמנים לעקוב

אני מעלה תוכן מעניין ומתכונים טעימים