fbpx

מה אוכלים אחרי שבץ מוחי?‎

תמונה של תמי סירקיס

תמי סירקיס

מנטורית לתזונה מבריאה

כל מי שראה את הראיון של חיים אתגר עם צביקה פיק, אחרי השבץ המוחי, לא היה יכול שלא להתפעל מהכנות והאומץ של צביקה פיק. ניכר שהוא עבר שיקום דיבור מאוד מרשים. יפה לראות שהוא אופטימי לגבי המשך ההחלמה וגם שעוד יחזור לבמה להופיע.

לקריאת הכתבה במאקו – לחצו כאן.

בשנים האחרונות מתרבים המחקרים שמראים שיש קשר מובהק בין בריאות המוח ותפקודו לבין תזונה דלה בפחמימות. אחד המחקרים, פורצי הדרך בוצע בארץ, בבית חולים תל השומר.

פרופ’ טנה פרסם מחקר מעקב, שנערך על פני 20 שנה ומצא שיש קשר מובהק בין “טרום סוכרת” לאלצהיימר ודמנציה. מדובר במחקר ישראלי חשוב ופורץ דרך, שעקב במשך 20 שנה אחרי מאות חולי סוכרת ובחן, מדי כמה שנים, את היכולות הקוגניטיביות שלהם. כבר היום ידוע שמי שחולים בסוכרת, בוודאי אם אינה מאוזנת כמו שצריך, מועדים יותר לפגיעה קוגניטיבית לטווח ארוך – החל מירידה בזיכרון ועד אלצהיימר ודמנציה. הממצאים מבוססים על מחקר ארוך טווח בו החולים נמצאו במעקב קוגניטיבי שכלל מבדקים וכן בדיקות MRI.  

המחקר מעלה כי בתום מעקב של 20 שנה נמצאו תוצאות מובהקות שגם מי שמוגדרים “רק” “טרום סוכרת” פיתחו יותר מחלות קוגניטיביות: אלצהיימר ודמנציה ממי שהורמון האינסולין עבד אצלם טוב יותר. חשוב להבהיר שפרופ’ טנה מדגיש שגם מי שסובלים מתנגודת אינסולין מבלי לחלות ממש בסוכרת – מועדים לסבול מירידה בתפקודים הקוגניטיביים ברבות השנים והנושא דורש מעקב וטיפול. 

במחקר שפורסם באתר diabetes.co.uk, פורסם שדיאטה קטוגנית (מאוד דלה בפחמימות) יכולה להפחית דלקת מוחית לאחר שבץ או פציעה. מדענים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) מאמינים כי גילוי זה פותח אפיקי טיפול פוטנציאליים, שיכלו לעזור להפחית דלקת מוחית מזיקה בעקבות שבץ מוחי או טראומה. דיאטות קטוגניות, שהן נמוכות מאוד בפחמימות ועשירות השומן רווי דווקא. נחקרות כיום כטיפול לסוכרת, בזכות ההטבה שהן גורמות במדדי הגלוקוז והאינסולין בגוף. תזונה קטוגנית גם נמצאה טובה לירידה במשקל. מחקרים קודמים כבר הראו שהתזונה מקושרת גם לסיוע בשיפור האפילפסיה ומחלות נוירולוגיות אחרות. חשוב במיוחד לציין שהדיאטה מסייעת להפחית את מדדי הדלקת בגוף על ידי שינוי הדרך בה הגוף משתמש באנרגיה.

מוח, שבץ מוחי

המחקר נערך על עכברי מעבדה, שסבלו פגיעה ודלקת מוחית. המדענים הזריקו להם חומרים אשר הכניסו אותם למצב “קטוגני” ומנעו מהמוח לקלוט את הגלוקוז בדם – בדומה לתזונה דלת פחמימות עם הגבלה קלורית. השיפור במדדי הדלקת שלהם היה ניכר ואף הפתיע את החוקרים.
לקריאת המאמר כולו לחץ כאן

אם גם לכם יש מדדי סוכר גבוהים: סוכרת סוג 2 או “רק” טרום סוכרת אני ממליצה לכם להעמיק את המחקר הפרטי שלכם, למצוא את הידע בנושא ולבחון מעבר לתזונה דלת פחמימות כדי להבריא.
על מנת לעזור לכם לבצע את השינוי בתזונה, הקלטתי את הקורס הדיגיטלי שלי “מבוא לתזונה מבריאה”. לפרטים נוספים ורכישה לחצו כאן.

קינוח היער השחור

סופ”ש החם מסמן את תחילת הקיץ ואני מזמינה אתכם להתפנק עם שילוב קריר ומפתה של “עוגת” שוקולד, מוס שוקולד מריר, פירות יער וקצפת.
המתכון, כמובן, ללא קמח ולכן הוא דל פחמימה וללא גלוטן. המנות האישיות הקטנות עוזרות לא להגזים בכמויות והטעמים העשירים מבטיחים, שגם במנה קטנה תרגישו שבעים.
הערה חשובה: יש במתכון דבש בכמות קטנה. מי שכבר הסתגל לתזונה דלה בסוכרים מוזמן לצמצם גם את הכמות הזאת.

הקישורים למתכונים לרשותכם כאן:

לקורס הדיגיטלי שלי
יסודות התזונה המבריאה
כבר נרשמתם?

זכרו, המפתח לשינוי בחיים הוא החלטה שפשוט לוקחים!

שיתוף

מוזמנים לעקוב

אני מעלה תוכן מעניין ומתכונים טעימים

מבצע מיוחד
בעקבות המצב

הקורס שלי
"המדריך ליסודות התזונה המבריאה"
במחיר מיוחד

49 ש"ח בלבד!

המבצע לזמן מוגבל.

דילוג לתוכן