fbpx

מתכון לכבישת זיתים

תמי סירקיס
מנטורית לתזונה מבריאה

מתכון לכבישת זיתים

זיתים
  • את הזיתים האלה מסקתי במו ידיי עם בני משפחת קלינגר מחוות “מעיין הנעורים” ליד קיבוץ משאבי שדה וקיבוץ רביבים. ביקרתי אותם בראש השנה ונהניתי מהנוף המדהים, מהשקט ומהאוכל הטעים שהכין לנו דודו – בעל הבית. סיירנו בחווה וראינו את הסוסים, את פינות החן וגם את עצי הזית, שצומחים בוואדי עמוסי הפרי. העצים, מזן ברנע, מושקים במים מליחים מבארות בחווה ומן הגשמים המזדמנים במקום. הכל ללא ריסוס או דישון כימי. השבוע הסתיים המסיק ואפשר להזמין שמן זית איכותי ביותר דרך אתר הבית של  החווה.

 

  • את העצים, שבפתח הבית, נטעה משפחת קלינגר יחד עם שמעון פרס בביקור שלו בחווה והם מסמלים אופטימית של עשייה, ציונות, הגשמה וחריצות. בראש השנה, הזיתים על “העץ של שמעון” הבשילו ראשונים ותחיה – בעלת הבית המדהימה – הציעה שנמסוק יחד את פרי הביכורים של השנה ושאני אכין מהם זיתים כבושים. חזרתי הבייתה עם כארבע קילו זיתים וחשש קל (כי מעולם לא כבשתי זיתים – ולא היה לי נעים לשבור לתחיה  את המילה…).

 

  • הפעלתי קשרים ושאלתי מי שמבינים ושמתי את מבטחי במתכון שקבלתי ממשפחת עמאש מג’סר א-זרקא, שמכינים ככה את הזיתים שלהם כבר דורות. טיפ ראשון וחשוב: כיוון שמדובר בזיתים סגולים “נפוחים” אסור “לדפוק” אותם כי הם נמעכים ונהרסים. לכן, אחרי השטיפה חרצנו את הזיתים (אחד אחד, כן כן) בסכין חדה ובהזדמנות זאת גם עשינו מיון וסילקנו את הפרי שלא היה מושלם. טיפ שני: הזיתים האלה אינם זקוקים להשרייה והחלפת מים – – מיד אחרי השטיפה ראשונה, להסרת האבק והחריצה סידרנו אותם בצנצנות והמתנו בשקט עד שה”קסם” יקרה. טיפ שלישי: אחרי כעשרה ימים, כשהזיתים כבר מוכנים, טוב להעביר את הצנצנות למקרר, כדי להפסיק את התסיסה ולהוסיף שמן זית מעל כדי לייצר כעין מכסה פנימי, שמבודד את הזיתים מן האוויר ומונע היווצרות של פטריות או ריקבון.

 

  • יצאו זיתים מדהימים,בחריפות עדינה ומליחות מושלמת. אני ממליצה בחום להתנסות , ולו פעם אחת, בחוויה של להכין זיתים כבושים בבית.  בהצלחה ובתיאבון.

מצרכים

4 קילו זיתים  – הספיקו לשתי צנצנות גדולת.
תמיסת מי מלח ביחס של: 50 גרם מלח לכל 2 ליטר מים
לכל צנצנת יש להכין:
2-3 ראש שום – קלופים ואת שיני השום יש לחתוך לרבעים
2-3 לימונים חתוכים לשמיניות, עם הקליפה
1/2 פלפל חריף ירוק  – פרוס דק (לקבלת זיתים עם חריפות עדינה)
1/2 פלפל חריף אדום – פרוס דק (לקבלת זיתים עם חריפות עדינה)
2-4 כפות חומץ (אני השתמשתי בחומץ בלסמי – כי זה מה שהיה לי בבית)
4-6 כפות שמן זית

הוראות הכנה

1. מנקים היטב-היטב 2 צנצנות גדולות (2 ליטר לפחות כל אחת), שיש להם מכסה והן נסגרות היטב. (כדאי לבחור צנצנות שנכנסות בקלות למקרר אחר כך.)
2. שוטפים היטב את הזיתים במים. משאירים בגיגית גדולה עם מים נקיים.
3. חורצים כל זית פעמיים בסכין חדה ומעבירים לצנצנות. ממלאים עד כ-3/4 הגובה.
4. בזמן המילוי מוסיפים לכל צנצנת את השום, לימון, פלפלים חריפים. מנערים מצד לצד – כדי לקבל פיזור אחיד שלכל הירקות בצנצנת.
5. יוצקים לצנצנות את תמיסת המלח, החומץ ושמן הזית.
6. מכסים את הפתח בניילון ומכסים היטב.
7. מעמידים את הצנצנות על השיש לשלושה ימים.
8. אחרי שלושה ימים – פותחים ומשחררים את הגזים שנוצרו. אם מתחילה להיווצר על החלק העליון שכבה לבנה – מסירים אותה ביסודיות ומנקים את המכסה. יוצקים על החלק העליון עוד כמה כפות של שמן זית – לקבלת שכבה עליונה של שמן.
9. ביום העשירי – הזיתים כבר מוכנים. מומלץ בשלב הזה להעביר את הזיתים למקרר.
10. חשוב מאוד – לשמור על נקיון – ולא להכניס לזיתים ידיים  או כלי הגשה שהיו במגע קודם עם אוכל אחר או עם הפה. מגישים כמות קטנה מהצנצנת  לצלוחיות הגשה או שמעבירים לצנצנות קטנות יותר כמתנות.

בתאבון!

הטבות מיוחדות

קורס דיגיטלי:
יסודות התזונה המבריאה

קורס מושקע ומעמיק הכולל סרטונים קצרים ומדוייקים עם מידע והנחיות,
ספר מתכונים ותפריטים - כל מה שצריך כדי לצאת לדרך עצמאית של תזונה מבריאה וטובה.

לשיעור ניסיון חינם לחצו כאן
לרכישה לחצו כאן

חוג בית \ הרצאה \ סדנת בישול

החל מהרצאות רציניות על תזונה מבריאה וכלה במופע סטנד-אפ קולינארי על אירוח וחברים. האורחים עליכם - התוכן עלי

השאירו פרטים ונדבר
לחצו כאן

הזמנת מרק עצמות

צירי עצמות מבקר, מעוף ושילוב של השניים

הכל נמכר בגדלים נוחים לשימוש יום-יומי.

איסוף עצמי מנתניה
או משלוח בתוספת מחיר

למידע נוסף והזמנות לחצו כאן

שיתוף מתכון

מוזמנים לעקוב

אני מעלה תוכן מעניין ומתכונים טעימים

מבצע מיוחד
בעקבות המצב

הקורס שלי
"המדריך ליסודות התזונה המבריאה"
במחיר מיוחד

49 ש"ח בלבד!

המבצע לזמן מוגבל.

דילוג לתוכן