fbpx

שלום חברים,
אתמול (יום חמישי) הכריזו שבוב דילן יקבל את פרס נובל לספרות. הרשת סוערת וגועשת – מי בעד ומי נגד. בעוד שפרס הנובל לספרות הוא מעין “פרס על מפעל חיים” של אדם אחד אני מבקשת להסב את תשומת לבכם למי שיקבל את פרס הנובל לרפואה, ולהגיד שזה מעניין הרבה יותר. למה? כי יש שם סיפור על “מפעל החיים”, שצריך לעניין כל אחת ואחד מאיתנו – החיים שלנו.

פרופ’ יושינורי אוסומי זוכה בפרס נובל לרפואה השנה על התגליות שלו בקשר למנגנון בשם “אוטופאגיה”. מקור הביטוי מהשפה היונית: אוטו-עצמי; פאגיה-לאכול – כלומר “אכילה עצמית” או יותר נכון “השמדה עצמית”. באופן פשטני מדובר במנגנון פנימי של כל תא ותא בגוף להשמיד ולהיפטר מחלקים מקולקלים בתא. לחלק מהאברונים בתא יש “שעון פנימי” עם תאריך תפוגה ותכנון מראש מתי להתחסל, אחרים “מתקלקלים” עקב מחלה או זיהום ויש צורך לחסלם ולהחליפם בחדשים. זה אולי נשמע אכזרי אבל זה מחזור החיים. בגוף בריא יש התאמה מושלמת בין קצב ה”אוטופאגיה” של התאים הזקנים לבין הבניה של תאים חדשים. בעת הפירוק והבניה, הגוף ממחזר ועושה שימוש בחומרי התאים שמתחסלים לבניית תאים חדשים ובריאים וכמקור אנרגיה.

yoshinori-osumi

“ישן מפני חדש תוציאו”
“אוטופאגיה” הוא מנגנון הכרחי ונחוץ לחיים בריאים. חשוב להבין, שתאים שלא נכנסים למוד “אוטופאגיה”, ימשיכו להתקלקל ולהזדקן, וכך גם הגוף כולו. למעשה, התנאי לבנייה מחודשת ובריאה של תאים חדשים הוא ההרס המקדים של התאים הישנים וה”מקולקלים”. בדומה לשיפוץ כללי של דירה: חייבים  קודם להוציא את כל הריהוט הישן והמעופש ורק אחרי הסיוד והניקוי להכניס ריהוט חדש ומודרני. המחזוריות מבטיחה המשך חיים בריאים.

.

אם כך, נשאלת השאלה מה מפעיל “אוטופאגיה”? פרופ’ אוסומי מצא במחקרו ש”אוטופאגיה” מואצת כשאנו צמים. כשאנחנו לא אוכלים במשך כמה שעות רמות האינסולין בדם נמוכות ורמות הגלוּקגוֹן (ההורמון “הנגדי” של האינסולין) עולה. עלית הגלוּקגוֹן מתחילה את המהלך של פירוק התאים המקולקלים. בנוסף, בזמן צום, הגוף מייצר יותר הורמון גדילה אשר מאיץ ומחזק את שלב הבניה של התאים. יוצא אם כך, שבזמן שאנו צמים הגוף נכנס לשני מצבים, שמשלימים זה את זה: פירוק תאים מקולקלים מחד ובניית תאים חדשים מאידך. מהלך זה מפנה תאים חולים ומפרק אותם, מגביר בנייה של תאים חדשים ובסה”כ מעכב את קצב ההזדקנות של התאים ומכאן של כל הגוף שלנו.

.

אוכלוסיות, שבהן אנשים מגיעים לגילאים מופלגים בבריאות טובה, מוגדרות כ”אוכלוסיות כחולות”. האי היפני אוקינאווה הוא אחד המקומות בעולם בהם מגיעים האנשים לשיבה טובה ובריאות מדהימה. באוקינאווה, קיים המושג  “הארה-הצאצ’י-בו” שפירושו – לאכול רק 80% מהשובע. חלק מאורח החיים שלהם היא הקפדה על אכילה מינימלית ועצירה לפני נקודת השובע. בדומה, גם ב”אוכלוסיות כחולות” אחרות בעולם, נמצא שהתזונה שלהם היא מידתית והם אינם אוכלים כמויות גדולות. יתכן שיש קשר בין תוחלת החיים שלהם לבין תהליכים תקינים ורבים של “אוטופאגיה” ברמת התאים.

.

הבנת תהליכים אלה של פירוק הישן ובנית החדש חשובה במיוחד בחקר מחלות ניווניות כמו אלצהיימר, פרקינסון, סוכרת סוג 2 ומחלות של התחלקות תאים מואצת כמו מיני סרטן. המחקרים בנושא חובקי עולם ובוודאי נשמע בקרוב עוד מידע על הנושא: על מחלות, על תרופות ועל שינויי תזונה והתנהגות אשר משפיעים על ה”אוטופאגיה”.
למאמר על הנושא



סוכות עוד לא התחיל , אבל “אחרי החגים” כבר ממש מעבר לפינה!
אתם מוזמנים לשריין לכם מקומותהרצאת המבוא לפליאו שתתקיים ב -27/10 בערב ולאתגר 30 יום שיחל בנובמבר.

שבת שלום וחג שמח,

 תמי

מבצע
"אחרי החגים"!

הקורס שלי
"המדריך ליסודות התזונה המבריאה"
במחיר מיוחד

399 ש"ח בלבד!

המבצע לזמן מוגבל.

דילוג לתוכן