שלום חברים,
עד כמה הכולסטרול מפחיד או מדאיג אתכם ? אם התשובה היא מאד או הרבה, חשוב שתקראו את המייל הזה כי הוא יעזור לכם להירגע ולשחרר אנחת רווחה.
השבוע התקיים המפגש המסכם של אתגר מאי-יוני ושמחתי לקבל משובים מרגשים מהמשתתפים בקבוצה. כל חברי הקבוצה עברו לתזונה דלה בפחמימות ועשירה בשומנים, אשר הותאמה להם אישית בידי תזונאית הבית שלנו – ענבל גלמן מזרחי, לאחר אבחון בדיקות הדם ושיחה אישית. במפגשים השבועיים שלנו, חברי הקבוצה נותנים ומקבלים תמיכה קבוצתית ואני מרצה לעומק על נושאים, שנראים לי חשובים להבנת השינוי באורח החיים. סיכמו את החודש עם ירידות של בין 2.5 ל-8 קילו; בנוסף, החברים דיווחו על ירידה ניכרת בהתקפי הבולמוס ומעבר טבעי לאכילה מתונה על פי השעון הפנימי של “רעב ושובע”; מי שבודקים את רמות הגלוקוז שלהם עצמאית רשמו ירידה קבועה במדדים של הסוכר בצום בבוקר; גם נושאים פחות מלבבים כמו טחורים, נפיחות בטנית, יציאות לא סדירות ואפילו נחירות השתפרו בצורה, שהפתיעה את המשתתפים.
למרות כל ההסברים, הלינקים למחקרים ואף ההתנסות האישית של הקבוצה – שוב ושוב עלה הפחד מכולסטרול. לכן, יצאתי ללקט מידע, הסברים ותמצותים של ספרים, אתרים ומחקרים בנושא הנה כמה תובנות שעיקרן:
“כולסטרול הוא חבר”!
1. כולסטרול הוא מולקולה שומנית שהמבנה שלה הוא C27H46O .- הכולסטרול חשוב ונחוץ לכל תא ותא בגוף שלנו: עצמות, שרירים, הורמונים, מערכת הרביה, מערכת העיכול, תפקודי המוח, זיכרון, תנועה – הכל. ברמות נמוכות מדי של כולסטרול הבריאות הגופנית והנפשית שלנו נפגעת. ללא כולסטרול היינו מתים. הכולסטרול הוא מרכיב חיים כל כך נחוץ עד שהכבד שלנו יודע לייצר כולסטרול, כדי שלא להיות תלוי רק בתזונה שלנו.
2. כל השיח על “כולסטרול טוב” ו”כולסטרול רע” – הוא פשטני ומבלבל. ראשית יש להביןשמה שנמדד בבדיקות הדם שלנו: LDL, HDL, טריגליצרדילים וה-TOTAL הם סוגים שונים של ליפופרוטאינים: שילובים שונים של מולקולת שומן עם חלבון, בדחיסות שונה, שנעות במחזור הדם. אפשר לומר שהליפופרוטאינים הם כמו “משאיות” אשר מעבירות כולסטרול מאיזור לאיזור ומאיבר לאיבר לפי הצורך של הגוף.
3. הבדלים בין HDL ל-LDL הם הדחיסות שלהם והתפקיד שהם ממלאים: ה- LDL מפיץ כולסטרול טרי לאיברי הגוף השונים. ה- HDL דחוס יותר אוסף כולסטרול מהתאים למיחזור בכבד. נוהגים לקרוא לראשון הכולסטרול “הרע” ולשני HDL – הכולסטרול הטוב. אבל, כפי שלא נכון לדבר על תאי הדם השונים במונחים של “תאי דם טובים” או “תאי דם רעים” כי לתאי דם שונים יש תפקידים שונים. כך גם צריכה להיות ההבנה שכל צורות הליפופרוטאינים יש תפקיד וחשיבות.
4. ההסברים מתחילים להסתבך כשמתברר שבבדיקות המעבדה שלנו נמדדים בפועל רק ה-HDL וה-TOTAL מה שמצריך נוסחאות וחישובים להערכת כמות ה- LDL וה- VLDL (שהואLDL דחוס מאוד – ומכיל בעיקר טריגליצרידים). ה-VLDL הדחוס והדביק נעשה מזיק יותר לכלי הדם ככול שיש רמות גבוהות של גלוקוז בדם, אינסולין ורמות דלקת.
5. הכבד מייצר וממחזר כולסטרול, לכן, במעבר לתזונה דלת פחמימות, יחד עם הירידה במדדי הסוכר בדם יורדים גם מדדי הטריגליצרידים (כי הם שומנים שמיוצרים בכבד בזמן שיש עודף פחמימות). דווקא תזונה עשירה בשומן רווי – ביצים, חמאה, בשר דגים שמנים וכו’ מעלה את רמות ה-HDL.
6. במשך שנים, ללא בסיס מדעי איתן, רשויות הבריאות בכל העולם המליצו לצרוך מזון דל בשומן רווי ולהקפיד על מדדי כולסטרול נמוכים – כדי לתרום לבריאות הלב. בשנת 2015הנחיות התזונה ממשרד הבריאות האמריקאי ציינו שאין ממצאים או סיבה להגביל אכילת מזון עתיר כולסטרול. המסר נאמר בקול ענות חלושה, כך שגורמי בריאות רבים בכל העולם עדין מטיפים נגד מזון עשיר בשומן רווי.
למקורות נוספים להמשך קריאה ולימוד בנושא – לחצו כאן
הכולסטרול והדעות הקדומות לגביו הוא רק אחד הנושאים שאני מדברת ומסבירה עליהם
במבוא לתזונה מבריאה שיתקיים ב 30/6/17.
נושאים חשובים נוספים בהם אני עוסקת הם סוכרת, משקל עודף, שינה, הרגלי תזונה וכמובן הסברים חשובים ופרקטיים איך ואיזה מזון יכול להבריא אותנו, לעזור לשפר מדדים בבדיקות ולסייע לירידיה במשקל.
והכל כמובן מלווה באוכל מפנק וטעים.
אז קחו לכם בוקר שישי ובואו למפגש מבוא לתזונה מבריאה. הגוף שלכם יודה לכם:)
כל הפרטים על מפגש מבוא לתזונה מבריאה – נמצאים כאן.
שלכם,
תמי